
Leen van Duivendijk in zijn atelier, foto Mechteld Jansen (PZC)
Leen van Duivendijk (1954, IJzendijke). (Opleiding: Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen.) werkt in olieverf en pigmenten op zijn doeken aan de bekende waterwerken. Geen decorstukken rond het water maar de essentie van water: spiegeling, beweging, ritme, lijnenspel, verkleuring, transparantie. Los van plaats, tijd en context. Mondiaal en tijdloos. Een direct gevolg van gepassioneerd kijken en intens zien. Water als vriend en vijand in ons ecosysteem. Water dat we moeten beschermen, bestrijden en omarmen. Ook werkt hij naast het thema water aan de verwante thema’s ‘glas’ en ‘ijs’.
Van Duivendijk exposeert veel in Nederland o.a. Vleeshal Middelburg, Museum Tak van Poortvliet Domburg en verschillende galeries in Zeeland (o.a. Esprit te Clinge, GalerieGerritse in Middelburg), Amsterdam, Den Haag, Dordrecht, Rotterdam, Debrecen in Hongarije en Knokke, Moerzeke en Gent in België.
Autobiografie van Leen van Duivendijk, Vensters
Hij bestudeerde het werk van Paul Cézanne in relatie tot de 60 werken van de Mont St Victoire. In zijn autobiografie Vensters wordt dit onderwerp o.a. beschreven. Van Duivendijk maakte zo’n 100 waterwerken waarvan een groot gedeelte is aangekocht door het Waterschap Scheldestromen te Middelburg.
Vensters is te koop via de boekhandel en online via o.a. Bol.com.
Biografie Miems van Citters, verschijnt in 2023. Uitgever: Stichting Stadhuismuseum Zierikzee. Vormgever: Kees Hoendervangers.
Hij is aangesloten bij Centrum Beeldende Kunst Zeeland. Zijn werk is opgenomen in de collectie Kunstuitleen voor particulieren en bedrijven. Ook bij de Zeeuwse Kunstkring, waarvan hij tevens bestuurslid is en nieuwe kunstenaars balloteert. Tenslotte bij Collectief Vier met Johan Klein, Margriet de Vries en Jorien Brugmans. Hij was acht jaar lid van de Raad van Toezicht van Kunst Educatie Walcheren en momenteel bestuurslid van de Middelburgse Teeken Akademie (opgericht in 1778)
Zijn werk heeft een onderzoekend karakter en bevindt zich in het spannende gebied tussen figuratief en abstract.