Leen van Duivendijk

leen-van-duivendijk

www.leenvanduivendijk.nl
Centrum Beeldende Kunst Zeeland
info@leenvanduivendijk.nl

Leen van Duivendijk (1954 IJzendijke)
Zelfstandig kunstenaar uit Middelburg
Gespecialiseerd in wateroppervlaktes (“waterbespiegelingen”)

Recensies van Nico Out
Altijd onderzoekt hij de relatie tussen een gegeven en schilderkunstige mogelijkheden. Dat leidt tot verrassende en integere werken. Het oppervlak van het water is de laatste jaren aanleiding voor schilderijen waarin de waarneming van de eigen omgeving wordt gecombineerd met het experimenteren met vorm en materiaal. De schilderijen draaien om de spanning tussen wat aan de oppervlakte ligt en wat eronder verborgen blijft en het verlangen dat te doorgronden. Altijd zoekt Leen van Duivendijk een evenwicht tussen het karakter van het beeld en het karakter van de verf. Hoe het oppervlak van de drager-het linnen- zo te bewerken dat het als drager zijn eigenheid behoudt, maar toch de illusie van het oppervlak teweeg brengt.”

“Hij schildert het oppervlak met een scherp oog voor licht, kleur, toon, reflectie en beweging. Van dichtbij grof, van veraf natuurgetrouw zijn de waterbespiegelingen zowel een studie in waarnemen als een aanleiding tot beschouwen”

“De wateroppervlakken van Leen van Duivendijk bieden het in verf vertaalde kijkspel van het spiegelende, altijd in beweging zijnde wateroppervlak. Als je weet dat hij het daarnaast ziet als metafoor voor de medemens die zich steeds anders vertoont en waar je altijd maar een glimp van ziet, voegt dat iets toe aan je beleving van het werk”

Publikaties
* Zeeuws Tijdschrift, 1998-5. isbn 01665154 Veertig jaar Zeeuwse Kunstkring
* 50 jaar Zeeuwse Kunstkring, 2008, isbn 9789074576901. Pag.42,43
* 10.220 dagen beeldende kunst in Vlissingen, mei 2009, cultuurwerf. pag 222
* Oost Kust Kunst 2014, Knokke Heist, blz. 179

Zes grote waterwerken zijn te huur via de Kunstuitleen Walcheren, p/a Rothuizen Architecten Stedenbouwkundigen B.V. Kleverskerkseweg 49, 4338 PB Middelburg, openingstijden op werkdagen van 8.30 - 17.00 uur. Zie de digitale catalogus op www.cbkzeeland.nl